Tarinaa Norppauinnista

Keväällä 2012 huomasin tv-juttuja tulevana syksynä järjestettävästä Norppauinnista. Kimmo Ohtosella on tarkoitus uida Savonlinnasta Lappeenrantaan norpan suojelun nimissä. Tästä syntyi heti ajatus, tuonne lähdetään mukaan. Meidän Kuutille voisi olla käyttöä noin pitkässä urakassa. Pistin sähköpostia Baba Lybekille, joka tapahtumaa touhusi ja koordinoi silloin. Eipä mennyt montaa päivää, kun tuli innostunut vastaus Babalta, olisi mahtavaa jos pääsette mukaan ja kun tuo teidän veneen nimikin on Kuutti se kruunaa kaiken…

Muutaman suunnittelupalaverin ja tapaamisen jälkeen kuviot alkoivatkin selvitä. Kuutin tehtäviin kuului lähinnä toimia tekniikan ja tuotannon veneenä. Kuvauksia ja lähetyksiä, Kimmon huoltoa sekä kuljetuksia. Hiukan siinä matkan varrella kyllä kuviot muuttuivat. Turvallisuusvastaava Anne Hiltunen aika näppärästi delegoi minulle erinäisiä hommia
liittyen uinnin turvallisuuteen ja reittisuunnitteluun. Toki mukana oli suuri joukko muutakin seudun porukkaa kokonaisuuden suunnittelussa mm. Ekin Partion Lola-alus, joka toimi tukialuksena, matkan varrella olevat järvipelastusyhdistykset sekä muut järjestöt.

Mikä sitten oli Norppauinti?

YLE:n luontotoimittaja Kimmo Ohtonen sai vuonna 2011 idean Norppauinti-tapahtumasta, jolla kerättiin varoja saimaannorpan suojelutyöhön. Ohtonen heitti itsensä täysillä peliin, hän aikoi uida Saimaan halki loppukesästä 2012. Uintireitti on 125 kilometriä Savonlinnasta Lappeenrantaan, aikaa oli 11 päivää, joten päivässä piti uida keskimäärin 11-12 kilometriä syyskoleassa Saimaan vedessä!

Norppauinti ylitti kaikki odotukset!

Norppauinnin startti nähtiin suorana YLE:n Aamu-TV:ssä 28. elokuuta. Siitä lähtien uintia seurattiin päivittäin YLE:n radio- ja TV-kanavilla, sekä Norppauinnin Facebook-sivuilla.

Lahjoituksia Suomen WWF:n saimaannorpan suojelutyöhön kerättiin muun muassa tekstiviestilahjoituksin ja Norppakummi-rekrytoinnein. Keräystuotto kipusi päivä päivältä kohti tavoitetta, 40 000 euroa. Uinnin kahden viimeisen päivän aikana huima loppukiri tuotti kuitenkin kaikki odotukset ylittäneen loppusumman. Keräysajan päätyttyä Norppauinti oli tuottanut huikeat 134 854 euroa, tavoite yli triplaantui!

Maaliin Kimmo Ohtonen ui 7. syyskuuta Lappeenrannan Myllysaaren uimalaan suorassa TV-lähetyksessä. (Suomen Uimaliitto)

Matkalla tapahtui kaikenlaista. Ranta-asukkaiden kannustus oli mahtavaa ja palkitsevaa, meille koko porukalle tarjottiin savusaunaa, suuria puisia norppia useitakin kappaleita ilmaantui tukialus Lolan kannelle sekä mahtava kannustus Savonlinnassa lähtöpäivänä, Puumalassa matkan puolessa välissä sekä Lappeenrannassa uinnin päätöspäivänä. Tuntui todella hienolta olla mukana. Ehkä jännittävintä ja haastavinta M/S Kuutin kipparille oli matkan aikana tehdyt suorat lähetykset Kimmon uidessa. Myös monet matalat ja kapeat reitit asettivat omat haasteensa niin kipparille kuin myös alukselle. Mutta kaikesta selvittiin kunnialla ja joskus jopa tuurilla.

Kokonaisuutena Norppauinti oli todellinen ”Once In Your Life Time” -tapahtuma. Mahtava porukka hitsautui tuon matkan aikana yhdeksi perheeksi, pitää vieläkin keskenään yhteyttä ja muistelee noita mahtavia hetkiä syksyisellä Saimaalla. Ja mitäpä sitä ei norpan eteen tekisi. Me Kuutilla teimme sitä mitä osasimme; kuljetimme ja turvasimme Kimmon matkaa.

Kiitos teille kaikille mukana olleille, eteenkin Kimmolle. Sinä teit mahdottomasta mahdollisen ja me kaikki yhdessä teimme siitä tapahtuman ja ilmiön joka varmasti muistetaan pitkään.

Tästä linkistä löytyy lisää otteita norppauinnista matkan varrelta:

http://wwf.fi/vaikuta-kanssamme/tue/norppauinti/Nain-norppauinti-eteni